
Å lage espresso kan virke komplisert, men med riktig utstyr og kunnskap kan du enkelt lage en perfekt kopp hjemme.
Her er en enkel guide for å lage en god espresso:
Spoiler alert! 🔴
Når man skal brygge espresso er det lett å handle inn ekstrautstyr grunnet sin egen usikkerhet. Man kjøper kam, børste, antistatisk fjær eller hva enn det skulle være. For hver element du legger til så legger du til en ekstra variabel som vil si at det blir vanskeligere å peke på hva som påvirker hva.
Derfor bestemm deg for 1 type gram f.eks 18 gram kaffe brygget på 28 sekunder. 38 gram i koppen. Da er det eneste du trenger å skru på kverna, du trenger ikke tampe hardere - la kverna gjøre jobben den er satt til.
Utstyr.
Espressomaskin
Espressokvern
Ferske kaffebønner fra ditt favoritt brenneri.
Vekt
Timer
Steg-for-steg guide
Velg riktig kaffe: Bruk ferske, nylig brente espressobønner. Vår klassiske espresso er medium brent for optimal smak.
Kvern kaffen: Bruk en dedikert espressokvern for å oppnå en fin, jevn malingsgrad. Kvern rett før brygging for best resultat.
Doser kaffen: Mål ut 16-20 gram kaffe, avhengig av din portafilter. Vi anbefaler 18 gram for en dobbel espresso.
Tamp kaffen: Press kaffen jevnt i portafilteret med ca. 15-20 kg trykk.
Still inn maskinen: Sørg for riktig vanntemperatur (92-96°C) og trykk (9 bar).
Brygg espressoen: Sikte på en bryggetid mellom 23-33 sekunder.
Mål resultatet: For en normal espresso (1:2 ratio), bør du få ut 36 gram espresso fra 18 gram kaffe.
Finjustering
Hvis espressoen er for sur:
Øk dosen eller bruk finere kverningsgrad.
Hvis espressoen er for bitter:
Reduser dosen eller kvern grovere.
Juster én parameter om gangen for å forstå effekten
Espressotyper
Ristretto (1:1): Like mye kaffe ut som inn. Passer godt i cortado eller flat white.
Normal espresso (1:2): Dobbelt så mye kaffe ut som inn. Vår standard espresso.
Lungo (1:3): Tre ganger så mye kaffe ut som inn. Kan fungere for noen kaffeblandinger.
Husk at ferskhet er nøkkelen til god espresso.
Bruk nylig brente bønner og kvern rett før brygging for best resultat.
Tamping.
Når du tamper så pakker du inn kaffen. Når du trykker så prøv å trykk rett ned, men kompenser med kverna. Om den renner for fort er det lettest å stille på kverna enn å tvinge espressoen ned i bajonetten.
Hvilket tidsrom er espressoen best?
En god espresso er best fra dag 1-2 etter brenning frem til cirka 2-3 måneder etter brennedato. Lysere brent kaffe holder seg bedre over tid enn mørkere brent da mørkere brent taper seg på smak over kortere tid.
Om espressoen er fersk kan du la den lufte før bruk.
Renhold.
Renhold er viktig. Du kan ikke lage god mat med skittent utstyr. Derfor sørg alltid for å holde gruppene rene.
Etter hvert shot så kaster du kaffepøkken (rester fra forrige brygging). Så skyller du bajonetten med rent vann og tørker av vannet og restene av kaffegruten/ kaffepøkken.
Etter noen shots er det lurt å skrubbe gruppa med en kaffekost slik at gruppa er klar for nye smaksopplevelser.
Abonner på vår espressoabonnement.
Comments