Hvordan velge riktig kaffekvern?


En kaffekvern er så mangt, så jeg vil stille noen spørsmål som jeg selv skal svare på. Slik at du har best mulig grunnlag til å forstå behovet for en kaffekvern og hvilken type som passer deg best.

Trenger jeg en kaffekvern?

Det er et godt spørsmål. Jeg vil svare ja (men min hobby har kostet rundt 1 million å starte, og et par millioner i året å drive) men det kommer litt an på hva du ønsker å ha ut av kaffen. Hvis du ønsker å heve kaffeopplevelsen på morgenen så er det absolutt en god investering. Det er ingenting som fersk nykvernet kaffe på morgenen. Lukta, stemningen og smaken - alt bare løfter hele dagen til et nytt nivå. 

Hvilken kaffekvern skal jeg velge?

En kaffekvern deles i 2 sjangre hovedsaklig.

Espressokvern eller kaffekvern. Forskjellen er at en espressokvern jobber med små desimaler. Man snakker om 0,01-0,20 som er nåløyet du skal treffe for å få en god ekstrasjon (brygging) av kaffen.

En kaffekvern jobber mot 1-10. Det vil si at kverna jobber med større tall og dermed større variabler.

Hvilken espressokvern skal jeg velge?

Den som funker best for deg. Neida, eller joda. En god espressokvern har koniske blader, som gjør at kaffen presses ned mot en roterende blad som tvinger kaffebønna til å deles i like deler.

Kverningsgrad og kaffekvern

Typiske klassiskere som man kan få tak i for hjemmebruk er Mazzer Superjolly, Mazzer mini, Baratza Sette, Baratza Forté. Anbefaler alle å ta et søk på www.finn.no etter "espressokvern". Da vil du fort kunne finne en del rimelige valg.

Tidsbasert eller vektbasert kaffekvern.

En tidsbasert kvern kverner på tid. Man stiller inn en gitt periode og i den perioden jobber kverna med å kverne kaffen. Skrur man på innstillingen vil variablene endres til grovere eller finere. Velger du en finere kvernings grad med stilt tid vil det komme ut mindre kaffe, dermed må man stille tiden lengre for å få ut lik mengde kaffe. Stiller man kaffekverna grovere vil det gå kjappere for kaffen å komme igjennom da må man tenke motsatt, hvilket er kortere tid.

En vektbasert kvern jobber med eksakte gram. Da stiller du inn hvor mange gram du ønsker og det kommer ut de grammene du ønsker.

Hvilken kaffekvern skal jeg velge?

Det er litt hva du er ute etter. Det finnes kaffekverner som egentlig er krydderkverner. Du setter inn kaffebønner, du trykker på en knapp og kniven går rundt og rundt til du trykker på av eller stopp. 

Bodum kaffekvern

Slik ser en sånn kvern ut. De er ikke så presise og resultatet vil variere ut i fra hvor lenge (jo lengre tid, dess finere) og distrubusjonen altså likhet for kverningsgraden vil variere.

 

 

 

En annen kvern som er en god inngangskvern til hjemmet er Wilfa kaffekvern. 

Wilfa CGR kaffekvern

Den ser sånn ut. Den går på tid, man kan stille inn kverningsgrad. Det er en god kvern til hjemmebruk og kverner til espressokanne, presskanne, filtermalt, kokmalt og aeropress. Dette er en god inngangskvern til en rimelig penge. Den finner du lett på Elkjøp.

 

Ønsker du å oppgradere fra dette har Wilfa en som de kaller Svart Uniform kaffekvern som også inneholder en vekt og muligheter til å laste ned en app. Dette er litt mere for viderekommende, om man synes det er gøy med håndbrygg osv. Kaffekverna har da flate kniver som utgjør en bedre distribusjon (flere like partikler med lik størrelse) hvor man kan leke med kverningsgrader, bryggetid og vekt for å finne den mest optimale kverningsgraden for akkurat den type kaffe som man leker med.

Andre brands som har det samme utgangspunktet er Baratza som angivelig har deler tilgjengelig slik at du har tilgang til en (forhåpentligvis) evig kaffekvern.

Rens av kaffekvern?

Hæææ? Rense kaffekverna, hvorfor det? En kaffekvern jobber med å knuse kaffebønner. Da blir det en del støv. Kjøper du mørkbrent kaffe så vil det legge igjen f.eks olje i kverna som over tid vil påvirke smaken og etterhvert kvaliteten på det du skal kverne. Samme med lysbrent kaffe. Lysbrent kaffe legger igjen partikler som kan forringe kvaliteten da vanninnholdet som er inni kaffebønnene vil etterhvert fordampe og du sitter igjen med noe som påvirker brygget ditt negativt. Da er en rens av kaffekverna på sin plass. Måten du kan fikse det på er å kverne ris.

Først tar du en neve ris og kverner litt grovt (filtermalt), når det er gjort skal du ta den filtermalte risen og kverne det så fint du klarer. Da ris ikke setter noe mye smak på kaffe vil den ta til seg oljer, støv, partikler og lag og dra det med seg ned. Da vil kaffekverna bli god som gull etter rensingen og du kan potensielt ha spart noen kroner i vedlikehold.

Hva med kaffekvern til kontoret?

Her må man holde tunga litt beint i munnen. For man kan fint kverne med wilfa WSCG-2 på kontoret til kaffetrakteren. Men etter erfaring så vil du få problemer etter kort tid. Grunnen til det er at den rett og slett ikke er laget for den type bruk. Det som virket som en god og smart løsning, kan etterhvert bli fordyrende og problematisk. I et kontorlandskap med opptil 5 mennesker skal det gå nogenlunde greit. Men om man er flere enn 5 på kontoret er det greit å oppskalere til en litt mere profesjonell kvern. Et godt eksempel vil være en løsvektkvern eller en satt posekvern som Mazzer Superjolly løsvekt kvern. Her dil du ikke bare få en kvern som kverner godt og jevnt, men også en gjenstand som vil holde seg i verdi. Det finnes kverner som gjør alt mulig i dette siktet og inngangsprisen er fra 8000 kr og oppover.